1ο Γυμνάσιο Πρέβεζας - Αρκαδίου 2 - 48100 - Πρέβεζα - τηλ 2682022554 - φαξ 2682060400 - Ώρες λειτουργίας Δευτέρα - Παρασκευή 8:30-14:00 

Τετάρτη 8 Μαΐου 2019

Πείραμα του Ερατοσθένη απο μαθητές της Γ' Γυμνασίου





Ο Αριστοτέλης ( 384-322π.Χ. ) δίδαξε 1ος ότι η Γη ήταν σφαιρική και ακίνητη στο  κέντρο όλου του συστήματος

Λίγο αργότερα ο μεγάλος αστρονόμος της αρχαιότητας  Αρίσταρχος ο Σάμιος 310 π.Χ. - περίπου 230 π.Χ.), είπε ότι η Γη, η Σελήνη και οι πλανήτες  περιστρέφονται όλα γύρω από τον Ήλιο, αλλά η άποψή του αγνοήθηκε.

Ο Ερατοσθένης το 250 π.Χ. ήταν ο πρώτος που απέδειξε με το πείραμά του.ότι η γη είναι σφαιρική και  υπολόγισε το μέγεθος της γης καθώς  μέτρησε την περιφέρεια της  με καταπληκτική ακρίβεια.
Το πείραμά του απέδειξε ότι η Γη δεν ήταν δυνατό να είναι επίπεδη. Όλα ξεκίνησαν από την παρατήρηση


Ο   Ερατοσθένης   (3ος π.Χ. αιώνας) ήταν Διευθυντής της μεγάλης Βιβλιοθήκης του Μουσείου της Αλεξάνδρειας, όπου σε ένα πάπυρο διαβάζει ότι στις 21 Ιουνίου το μεσημέρι στην πόλη Συήνη (Ασσουάν),
καθώς πλησιάζει το μεσημέρι, οι σκιές των κιόνων και των ράβδων, μικραίνουν, και το μεσημέρι όταν ο ήλιος βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο, οι σκιές εξαφανίζονται τελείως. Δηλαδή τότε οι στύλοι δεν ρίχνουν καθόλου σκιά  και
O Ήλιος ανακλάται ακριβώς στο βάθος βαθιών πηγαδιών  γεγονός που σήμαινε ότι βρισκόταν ακριβώς στο ζενίθ του τόπου

Άρα το ηλιακό φως έπεφτε κάθετα  προς το οριζόντιο επίπεδο.
Ο Ερατοσθένης σκέφτηκε πως κάτι τέτοιο δεν είχε δει στην Αλεξάνδρεια. Αντίθετα τα κτίρια διατηρούσαν σκιά σε όλη τη διάρκεια του έτους.
Την ίδια ακριβώς μέρα  800χιλ πιο κάτω από την Συήνη, στην Αλεξάνδρεια ο ήλιος το μεσημέρι  φτάνει στο υψηλότερο σημείο της τροχιάς του αλλά  δεν φτάνει στο ζενίθ του τόπου, και τα αντικείμενα έχουν σκιά.

Ο Ερατοσθένης σκέφτηκε πως Αφού την ίδια στιγμή ο ήλιος πέφτει χωρίς να δημιουργεί σκιά στο Ασουάν ενώ πέφτει δημιουργώντας σκιά στην Αλεξάνδρεια σημαίνει ότι η γη δεν είναι επίπεδη
Γιατί αν η γη ήταν επίπεδη, καθώς οι ακτίνες πέφτουν παράλληλα μεταξύ τους η σκιά του ίδιου αντικειμένου την ίδια στιγμή θα έπρεπε να έχει σε όλους τους τόπους το ίδιο μήκος .
Αυτό δεν συμβαίνει άρα η επιφάνεια της Γης δεν είναι επίπεδη αλλά καμπύλη.

Ο Ερατοσθένης πραγματοποίησε το εξής πείραμα:
Την ημέρα  ( 21 Ιουνίου) και την ώρα που οι στύλοι δεν είχαν σκιά στη Συήνη, έστησε στην Αλεξάνδρεια ένα κατακόρυφο στύλο ( δηλαδή κάθετο στο έδαφος).
Αυτός σχημάτιζε σκιά.
Μέτρησε την γωνία που σχημάτιζε ο στύλος με τις ηλιακές ακτίνες.

Αλλά η γωνία αυτή ισοδυναμεί με τη γωνία που σχηματίζεται ανάμεσα σε δύο ακτίνες που συνδέουν η μία το κέντρο της γης με την Αλεξάνδρεια και η άλλη το κέντρο της γης με τη Συήνη αντίστοιχα (ως εντός και εναλλάξ των παραλλήλων ΚΙ και ΑΣ που τέμνονται από την ΚΑ).
 Ο Ερατοσθένης βρήκε ότι η γωνία ήταν 7,2°.

Τώρα, φανταστείτε κάποιον που ξεκινά από τη Συήνη, βαδίζει ευθεία προς την Αλεξάνδρεια Ο Ερατοσθένης μέτρησε αυτήν την απόσταση, χρησιμοποιώντας ένα είδος οδομέτρου με γρανάζια και την βρήκε ίση με 5040 στάδια ή 793,8 km
Έτσι με την απλή μέθοδο των τριών υπολόγισε την   της Γης:

     7,2ο         αντιστοιχούσε απόσταση      793,8 km
360ο      αντιστοιχούν σε απόσταση      Π;

Και βρήκε Π=39690Km

Στη συνέχεια χρησιμοποιώντας τη σχέση 
 Π= 2πR=39690Km βρήκε R=6320Km

Π=39690Km είναι η μεσημβρινή περιφέρεια, αλλά δεχόμενοι τη Γη σαν μια σφαίρα, θα ισούται και με την Ισημερινή περιφέρεια
(Σήμερα γνωρίζουμε ότι η Γη δεν είναι τελείως σφαιρική και η ακτίνα της στους πόλους είναι λίγο μικρότερη από την ακτίνα στον ισημερινό).

Εντυπωσιακό το αποτέλεσμα του Ερατοσθένη, αφού με σημερινές δορυφορικές μετρήσεις προκύπτει, πως ο μέσος όρος της περιμέτρου της Γης είναι 40.048 Km. Έτσι η απόκλιση από την μέτρηση του Ερατοσθένη ανέρχεται περίπου στο 0,5 %. Εκπληκτικά μικρή για εκείνη την εποχή, όπου δεν υπήρχαν οι υπολογιστές και τα Laser.
Πριν από τον Ερατοσθένη κανείς δεν γνώριζε αν η περιφέρεια της Γης
Ο Ερατοσθένης έκανε τον υπολογισμό της  περιφέρειας της γης στο θερινό ηλιοστάσιο διότι οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν κάθετα σε περιοχές με γεωγραφικό πλάτος 23° 26′ Ν (στον παράλληλο του τροπικού του καρκίνου).

ΠΕΙΡΑΜΑ
Πραγματοποιήσαμε  και εμείς στο σχολείο μας το πείραμα του Ερατοσθένη για τον υπολογισμό της ακτίνας της γης.

Υπολογίσαμε την περιφέρεια της γης την ημέρα της εαρινής ισημερίας δηλαδή την Τετάρτη  20 Μαρτίου 2019,  γιατί τότε  οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν κάθετα σε τόπους με γεωγραφικό πλάτος 0° (στον  ισημερινό).
και εμείς το πείραμα
 Για τον σκοπό αυτό έγινε  μέτρηση του μήκους μιας  ράβδου καθώς και της σκιάς της  ράβδου κατά την ώρα του μεσημεριού.
Την ημέρα εκείνη, μεσημέρι είχαμε στις 12:35 ( δηλαδή την ώρα εκείνη ο ήλιος βρισκότανε στο υψηλότερο σημείο της τροχιάς του στον τόπο μας) .
 Μετρώντας αυτά τα δύο μήκη ( της ράβδου και της σκιάς της) βρήκαμε την γωνία που σχηματίζουν οι ακτίνες του ήλιου με την ράβδο που στήσαμε κατακόρυφη στον τόπο μας.
Βρήκαμε την γωνία αυτή από τις ομάδες που εργάστηκαν ίση κατά μέσο όρο με 40ο.  Ξεφύγαμε λίγο στο χρόνο που έπρεπε να πραγματοποιηθεί η μέτρηση.
Επίσης λάβαμε  την  απόσταση του τόπου μας από τον Ισημερινό ίση με 4356.598 km.   Μετά υπολογίσαμε  την περίμετρο της  Γης  39209,38  km και στη συνέχεια την ακτίνα της. 6243,5 km.  Η απόκλιση από την μέση ακτίνα της Γης που είναι 6371km  προέκυψε 2%

Επιλέξαμε την ημέρα της εικοστής Μαρτίου γιατί τότε οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν σχεδόν κατακόρυφα σε τόπο I του Ισημερινού ο οποίος βρίσκεται στον ίδιο μεσημβρινό με τον τόπο μας. Στο πείραμα αυτό συμμετείχαν  μαθητές της Γ Γυμνασίου  κατά ομάδες.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου